Že imate najnovejši Andrejini knjigi Popoln javni nastop in Za zmago na odru? Naročite.

 
 
 

25. mar 2019

Kaj pri nastopu pričakujemo od direktorja

Vprašanje direktorice, ki je bila povabljena kot sogovornica na oddajo Odmevi, je bilo, kaj se pričakuje od direktorjev pri nastopu?

 
 
 

25. mar 2019

Kaj pri nastopu pričakujemo od direktorja

Vprašanje direktorice, ki je bila povabljena kot sogovornica na oddajo Odmevi, je bilo, kaj se pričakuje od direktorjev pri nastopu?

25. mar 2019

Direktorji namreč pogosto mislijo, da že to, da znajo nekaj povedati o temi, zadostuje. Ob tem se ne zavedajo, da v svojem nastopu preko neverbalne komunikacije pogosto kažejo nepripravljenost, tremo ali pomanjkanje samozavesti. Zaradi tega lahko včasih delujejo ošabno, odbijajoče ali celo vzvišeno, ne da bi tako hoteli.
Če gostujete v informativnih oddajah na katerikoli televiziji, je pomembno, da si pred nastopom vzamete nekaj minut in se pripravite. Enako velja tudi za vse druge oblike nastopov. To pomeni, da se pozanimate o temi pogovora in veste, kaj boste v 2 ali 3 minutah strnjeno povedali.
Ključna je seveda vsebina, ki mora biti dobro pripravljena, strukturirana, kratka in jasna. Če prej povadite, boste vedeli, katera sporočila bi radi delili z gledalci in nastop bo veliko boljši. To seveda ne pomeni, da se na pamet naučite, kaj boste povedali. Pomembno je le, da veste, katera so glavna sporočila, ki jih želite prenesti naprej. Tako bodo vaši odgovori bogatejši, bolj strnjeni in učinkoviti. S tem bo na eni strani novinar z vami dobil zanimivega sogovornika, gledalci pa več informacij. Vaja pred večjim nastopom se nedvomno splača.
Vsebino izražamo tudi skozi neverbalno komunikacijo. Če smo vsebinsko dobro pripravljeni, bo to sporočalo tudi naše telo. Zato sta zelo pomembnia tudi postavitev in drža. Bistveno je, da stojimo ali sedimo pokončno, samozavestno in z odprtimi rokami. Predvsem je pomembno, da roke tudi uporabljamo. Premikamo jih, kot to običajno počnemo v pogovoru, ne igramo in smo takšni, kot smo. Izjemnega pomena je tudi očesni stik, da sogovornika, na televiziji je to običajno novinar ali voditelj, gledamo v oči.
Pri meni se je kot najbolj učinkovit način priprave izkazal ta, da imam dopoldne s klientom vajo od pol do ene ure, nato počakamo, da se snov »usede« v možgane, in vajo ponovimo pozno popoldne, tik pred nastopom.
Vsi, ki so pred nastopom vadijo, so imeli nadpovprečno dober, učinkovit, samozavesten nastop in so kot takega ocenili tudi sami. To je dejstvo. Ves trud je poplačan, ko se po nastopu dobro počutite in ste uspeli sporočiti vaša sporočila na zanimiv način.

 

Celoten članek:

 
 
 

Stopite v stik z Andrejo

Pripravljate konferenco za nov izdelek?
Bi radi predstavili svoje podjetje?

Stopite v stik z Andrejo

Vaše dileme bo znala rešiti z znanjem,
bogatimi izkušnjami in svetovanjem.

 
 
 

Medijske objave išče: Kliping, d. o. o., družba za spremljanje in analizo medijev

 
 
 


SLEDITE MI

          

 
 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.