Že imate najnovejšo Andrejino knjigo Darilo za čudovito osebo / A gift for a wonderful person? Naročite.

 
 
 

22. maj 2019

Kako biti pripravljen na zahteven, poln čustev govor

Dobila sem težko nalogo, da imam govor na pogrebu svoje babi.

 
 
 

22. maj 2019

Kako biti pripravljen na zahteven, poln čustev govor

Dobila sem težko nalogo, da imam govor na pogrebu svoje babi.

22. maj 2019

Kadar si v dogodek osebno vpleten in vidiš solze sorodnikov, slišiš jok bratrancev in tet, je takšne vrste govor lahko zelo težko izvedljiv. Težje je odmisliti čustva in vse spomine.
Ko smo se z avtomobilom vozili do cerkve, kjer je želela biti pokopana moja babi, sem v glavi sestavila, kaj bom povedala. Imela sem nekaj minut. Vedela sem, da bom govor lahko speljala le, če bom, prvič, imela pripravljene točke, drugič, uredila svoja čustva, in tretjič, se umirila in zbrala. Med tremi opornimi točkami je bila prva beseda zgodbe – babi je namreč vedno govorila zgodbe in me naučila opisovati. Potem sem si dala za primer, da bi eno izmed njih tudi povedala. Na drugo mesto sem umestila dejstvo, da se babi ni nikoli pritoževala, na tretje pa, da ni poznala besede ne.
Te točke so zelo pomembne, pomagajo ti, da takrat, ko končaš eno misel, veš, s katero boš nadaljeval. Če teh ključnih točk nimaš razdelanih, je govor, ki ga govoriš na pamet, lahko zelo slab, nepovezan in nerazumljiv. Morala sem urediti tudi svoje dihanje, čustva in misli. Ko sem se ozrla po čudoviti naravi, ki jo je ravno takrat, po nekaj dneh dežja, obsijalo sonce, sem uredila svoje misli. Pripravljena sem bila, da jih ubesedim na njen način. Jasno, odločno, čutno, vendar ne solzavo, ker to njej ne bi bilo všeč.
Cel dan sem imela močan glavobol, redko imam tako močnega in tudi več tablet ni pomagalo. Torej sem to preprosto dala na stran.
Po nekaj urah, ko pride še zadnji del obreda, so na vrsti govori in končno slovo. Preden sem prišla na vrsto, sem naredila dva globoka vdiha, potem pogledala proti lepi naravi, se skoncentrirala na vsebino ter jo jasno, razločno in počasi povedala. Če ne bi pred tem imela že veliko govorov, če ne bi imela treh opornih točk, ki so me vodile, vsebine zagotovo se bi speljala z eleganco, s preprostostjo, z jasnostjo in vseeno pravo mero odločnosti. Pred sabo pa sem imela cilj. Želela sem povedati na način, da bi bila babi, kateri so bile moje besede namenjene, ponosna name.
Tudi zaradi takih nepredvidljivih dogodkov, v katere si osebno vpleten, je pomembno, da si pripravljen. Od vsakega na vodilnem položaju se pričakuje, da zna vsebino povedati hitro, razumljivo, razločno in na pravi način. Zato so pomembne aktivne predpriprave, da bodo govori tudi v težjih, čustvenih trenutkih kakovostni.

 

Celoten članek:

 
 
 

Stopite v stik z Andrejo

Pripravljate konferenco za nov izdelek?
Bi radi predstavili svoje podjetje?

Stopite v stik z Andrejo

Vaše dileme bo znala rešiti z znanjem,
bogatimi izkušnjami in svetovanjem.

 
 
 

Medijske objave išče: Kliping, d. o. o., družba za spremljanje in analizo medijev

 
 
 


SLEDITE MI

          

 
 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.