Že imate najnovejši Andrejini knjigi Popoln javni nastop in Za zmago na odru? Naročite.

 
 
 

8. jun 2018

Ali se moram govor naučiti na pamet?

To je vprašanje, ki sem ga v zadnjih dneh na treningih večkrat dobila od direktorjev.

 
 
 

8. jun 2018

Ali se moram govor naučiti na pamet?

To je vprašanje, ki sem ga v zadnjih dneh na treningih večkrat dobila od direktorjev.

8. jun 2018

»Rad bi se naučil na pamet. Govoril bom na pamet.« To so ene prvih besed, ki jih slišim. Izkazujejo samozavest. Tudi namig, da se to da in da ta oseba zmore brez težav. Ampak moje prvo vprašanje je: »Kakšen govor imete običajno? Berete ali govorite na pamet? Kakšen je vaš slog pripovedovanja?«
Ne glede na to, za kakšno obliko se odločite, je ključno to, da se vi pri nastopu počutite dobro in svobodno. Seveda je v nastop treba vključiti napor, energijo, nikakor pa to ne pomeni, da se v nastopanju mučite. Če bi vam to, da se govor naučite na pamet, pomenilo mučenje in da to niste vi, potem to obliko ne priporočam. Nič ni narobe, če imate v roki kartonček, na katerem imate napisane oporne točke in jih po potrebi vključite, lahko si z njimi pomagate tudi v celoti. Pričakuje se seveda, da se pred nastopom pripravite. Predpriprava pomeni, da vadite nastop naglas in ga ponovite večkrat, ob tem se gledate v ogledalo. Zakaj naglas? Zato, ker če je karkoli narobe, boste sami slišali in tega ne boste več ponovili. Zakaj pred ogledalom? Zato, da se gledate, kako izgledate in tako vas vidimo tudi mi. Če vam kaj ni všeč, boste to spontano spremenili. In sedaj se vrnemo na vprašanje, ali se bomo to naučili na pamet ali lahko uporabljamo kartončke.
Nikakor se ne učite na pamet, če to ni vaš stil, nikakor ne obremenjujte dodatno vaših možganov. Pri nastopu boste imeli že dovolj dodatnih stvari, ki se vam bodo tisti dan dogajale. Ves čas se boste še podzavestno ukvarjali s tem, da ja ne boste pozabili karkoli na nastopu. Zato je veliko bolj učinkovita pot, da imate kartončke za pomoč, ker boste bolj energični, pristni, svobodnejše se boste počutili, predvsem pa boste s tem ustvarili večjo dinamiko. Ampak ne ponavljati šele zadnji večer. Tisti, ki želijo imeti dober nastop, bodo z vajo pričeli že dva ali en mesec prej. Tudi en teden prej, je še vedno v redu. Najslabše je, če se za govor začnete pripravljati zadnji večer, razen, če ste tako vešči, da imate govore vsak dan, potem verjetno tovrstna priprava ne vključuje tako natančnih navodil.
Predvsem pa, tako kot zagovarjam v svoji knjigi z naslovom Biblija uspešnega piara, kjer je en del namenjen tudi nastopanju, uživajte v nastopanju kot v seksu.

 

Celoten članek:

 
 
 

Stopite v stik z Andrejo

Pripravljate konferenco za nov izdelek?
Bi radi predstavili svoje podjetje?

Stopite v stik z Andrejo

Vaše dileme bo znala rešiti z znanjem,
bogatimi izkušnjami in svetovanjem.

 
 
 

Medijske objave išče: Kliping, d. o. o., družba za spremljanje in analizo medijev

 
 
 


SLEDITE MI

          

 
 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.