Že imate najnovejšo Andrejino knjigo Darilo za čudovito osebo / A gift for a wonderful person? Naročite.

 
 
 

5. sep 2019

Piar je velikokrat multitasking

Kaj mi je prineslo delo v piaru?
 
 
 

5. sep 2019

Piar je velikokrat multitasking

Kaj mi je prineslo delo v piaru?

5. sep 2019

 
Piar je velikokrat multitasking

Všeč mi je, da je delo, ki ga opravljam, nepredvidljivo in pestro. Z novimi izzivi pa pridobivam nova znanja in raznolike izkušnje. In v tem vedno bolj tudi uživam. Medijski svet me je pred leti zasvojil, spremljal me je 24 ur na dan. Skoraj tako kot malega otroka nove igrače in športnika želja po uspehih. Vseeno očitno to ni bilo dovolj, saj me je znova in znova gnalo naprej.

Plovba v druge vode

Tako sem, ne vedoč, kaj me čaka, s svojo barko zaplul v piarovske vode. Ta svet, ki ni tako »simpl ko pasulj«, sem bolje spoznal. Seveda, na začetku sem se »lovil«, a, če povem iskreno, sem se hitro vklopil, in sicer predvsem zaradi znanja in izkušenj iz novinarstva. Drugače povedano, težko je biti dober piarovec, če nisi bil novinar oz. če nisi dodobra spoznal dejavnost, ki spremlja dogajanje in o njemu poroča širši javnosti. Gre za precej podobna poklica, a dejstvo je, da je piarovski svet malo bolj zahteven. Poznati in sodelovati je treba z veliko novinarji, uredniki itd., in če jih od prej veliko poznaš, je lažje. Predvsem pa je lažje, če jih razumeš. Razumeš, kako delujejo in zakaj tako, kako poteka njihov urnik, razumeš njihove težave, ki jih imajo, in njihovo bitko v smislu biti vedno prvi in zanimiv. Biti jim moraš v pomoč in podporo. Najhuje je, če si le kot posrednik ali jim ovira. Rubrike v časopisju in revijah ti morajo biti »domače«, vsak medij posebej moraš imeti naštudiran. Da ne govorimo o tem, kako dobro moraš poznati kliente in temo, ki jo predstavljaš, o njej pišeš ali je del določenega dogodka. Vanjo se moraš resnično poglobiti, jo raziskati in se podučiti. Je že res, da v tem smislu piarovec opravlja podobno delo kot novinar, vseeno pa mora malce več poznati in vedeti. Imeti moraš vsa znanja, od družboslovnih, poslovnih do tehnoloških. Gre za zelo odgovorno in zahtevno delo, saj promoviraš ugled podjetja, predstavljaš ga zaposlenim in medijem ter drugim javnostim.

Zato je sedaj lažje

No, novinarstvo me je veliko naučilo, zato je sedaj lažje. Lažje je ustrezno komunicirati, najti rešitev za novinarje, prepričati klienta, da sodeluje, kadar gre in ima smisel. Mogoče se bo slišalo/bralo smešno, a novinarstvo me je naučilo hitrosti in iznajdljivosti, ki mi pri delu v piaru prideta še kako prav. Sedaj lažje razumem še tako zapleteno tematiko, kljub temu, da nisem strokovnjak zanjo. Ko sem navdušeno opravljal novinarsko delo, skakljal po terenu, pridobival informacije, opravljal intervjuje, pisal »enostavne« in poglobljene zgodbe ter govoril po radijskem mikrofonu, se niti zavedal nisem, kako zapleten je piarovski svet in kaj vse mora piarovec poznati. Zdaj živim v tem svetu. In kot bi rekla naša direktorica, se je treba še vedno učiti, nadgrajevati, rasti, razvijati, imeti nove ideje in biti inovativen. Piar je velikokrat multitasking.

 

 

Aleksander Sašo Avramovič, svetovalec za odnose z javnostmi

Agencija Lin&Nil – Andreja Jernejčič

 
 
 

Stopite v stik z Andrejo

Pripravljate konferenco za nov izdelek?
Bi radi predstavili svoje podjetje?

Stopite v stik z Andrejo

Vaše dileme bo znala rešiti z znanjem,
bogatimi izkušnjami in svetovanjem.

 
 
 

Medijske objave išče: Kliping, d. o. o., družba za spremljanje in analizo medijev

 
 
 


SLEDITE MI

          

 
 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.