Že imate najnovejšo Andrejino knjigo Darilo za čudovito osebo / A gift for a wonderful person? Naročite.

 
 
 

24. jan 2020

6 nasvetov za top fotografijo

Fotografije pove več kot 1.000 besed. To je stara ljudska modrost, ki velja še danes. Danes nas na vsakem koraku spremlja mobilni telefon, ki ga pogosto uporabljamo za fotografiranje.

 
 
 

24. jan 2020

6 nasvetov za top fotografijo

Fotografije pove več kot 1.000 besed. To je stara ljudska modrost, ki velja še danes. Danes nas na vsakem koraku spremlja mobilni telefon, ki ga pogosto uporabljamo za fotografiranje.

24. jan 2020

Kamor koli gremo, je mobilni telefon obvezna oprema. Zaradi svoje priročnosti ga pogosto uporabljamo za fotografiranje na vsakem koraku. Tudi, če niste profesionalnih fotograf, je dobro poznati nekaj osnov fotografiranja. Tukaj je šest smernic za bolj kakovostno fotografiranje z mobitelom.

1. Poskrbite, da bo svetloba pri fotografiranju za vami

Prvo pravilo fotografiranja je, da se izogibate direktni svetlobi. Pri fotografiranju naj bo svetloba za objektivom in ne pred njim. Elementi na fotografiji tako izgledajo bolj privlačno, sama fotografija pa je jasnejša in ostrejša.

2. Upoštevajte pravilo tretjin

Prave kompozicije ni lahko doseči. Pazite na to, da sta horizontalni in vertikalni del okvirja postavljena pravilno. Uporabite pravilo tretjin in ne postavljajte elementov vedno na sredini slike. Predstavljajte si dve horizontalni in dve vertikalni liniji, ki se enakomerno križata, nato elemente fotografije postavite v eno izmed dimenzij, ki jo določajo mrežne črte. Za preprostejše fotografiranje si lahko na telefonu vklopite tudi funkcijo mreže kamere.

3. Pazite na ozadje

Osredotočite se na barve na fotografiji: uporabljajte komplementarne (nasprotujoče si) barve ali barvne vzorce. Pri tem pa vedno pazite tudi na ozadje. Izberite steno ali prostor brez motečih drugih elementov in tako poskrbite, da bo oseba ali predmet na sliki res v središču pozornosti.

4. V objektiv zajemite ponavljajoče elemente

Ponavljajoči vzorci so prijetni na pogled, pojavijo pa se lahko skozi linije, geometrijske oblike ali barve. Poiščite elemente, ki se naravno ali namerno ponavljajo in jih ujemite v objektiv (npr. drevored, linija brošur, linija enakega peciva ipd.). Ponavljanje vzorca daje občutek velikosti in mnoštva elementov na fotografiji. Za dovolj homogen vzorec morate zajeti zadostno količino enakih predmetov, saj so vzorci estetski trenutek.

5. Pri fotografiranju ljudi pazite na telesne pregibe

Kadar fotografiramo ljudi, moramo biti pozorni na to, da ne zajamemo fotografije v pregibnih delih telesa, ampak nad ali pod njimi (npr. nad ali pod komolcem). Še boljše pa je v objektiv zajeti celo telo.

6. Fotografijo posnemite v oddaljeni različici brez zooma

Elemente raje ujemite v objektiv brez približevanja. Možnost zooma namreč poslabša kakovost fotografije. Če želite elemente na fotografiji približati, to raje storite pozneje z obrezovanjem in tako ohranite visoko resolucijo.

Še namig: uporabniki družbenih omrežij bolj cenijo objave, ki vključujejo pristne, žive elemente kot pa fotografije, pridobljene na zakupljenih straneh (npr. Shutterstock).

Če se vam kakšen poskus fotografiranja ne bo posrečil najbolje, lahko fotografijo še vedno obrežete ali malo popravite z uporabo brezplačnih programov za oblikovanje fotografij (gl. blog zapis Pet orodij za bolj kakovostno ustvarjanje vsebine).

 

Petra Viki Čeru, mlajša svetovalka za družbena omrežja,

Agencija Lin&Nil – Andreja Jernejčič

 
 
 

Stopite v stik z Andrejo

Pripravljate konferenco za nov izdelek?
Bi radi predstavili svoje podjetje?

Stopite v stik z Andrejo

Vaše dileme bo znala rešiti z znanjem,
bogatimi izkušnjami in svetovanjem.

 
 
 

Medijske objave išče: Kliping, d. o. o., družba za spremljanje in analizo medijev

 
 
 


SLEDITE MI

          

 
 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.